ENTREVISTA DE MIRADA MAGA POR VALERIA SOLÍS

Entrevista a Sergi Torres: “Cada vegada que ens deixem impactar per la vida, es transforma tot”

Quan la saviesa és part del papir d’una persona, no calen ni títols, ni edats, ni exagerades presentacions, és el que vaig comprendre amb certesa al tancament d’aquesta entrevista. Estava distanciada pel mar Atlàntic amb el meu entrevistat i parlem via skype. Prèviament m’havia llegit els seus dos llibres i sabia que vindria a Xile a finals de juny, però em generava gran curiositat saber com aconseguia convocar centenars i centenars de persones en diferents parts del món. Jove, senzill, directe, podrien haver molts com ell, vaig pensar. Però em vaig topar amb alguna cosa diferent, havia honesta saviesa, coneixement essencial com si hagués anat al centre de si mateix per després sortir al món a explicar el que va sentir, va veure, va viure i també preguntar M’acompanyes?


Sergi, fa deu anys et dedicaves a la fisiologia i comences un canvi personal que et porta a ser un orador de certs pensaments sobre què és la realitat Com arribes a aquestes reflexions?
-Hi ha dos nivells en el succés (de canvi) un en que em van portar a experiències que em submergeixen en un prisma diferent al qual jo estava acostumat. Un prisma que recordo o reconec haver-ho viscut de petit, però un cop crescut això estava bastant oblidat. D’altra banda, sorgia el reconeixement d’una profunda frustració, d’intentar suportar aquests coneixements i no tenir les eines. Va ser adonar-me que tot el que havia après, havia llegit o se m’havia ensenyat no podia oferir-me res que em permetés viure en pau aquesta situació. Llavors aquí hi va haver una mort, vaig anar morint, fins que vaig començar a descobrir que darrere d’aquestes morts quedava alguna cosa, una essència, que si l’escoltes, et parla. I et parla no d’estratègies per viure, sinó que et convida a viure la vida, et diu ¡viu-lo! I, si no saps el que t’està passant, viu-lo o si no entens per què t’ha abandonat una persona, per exemple, viu l’abandó per poder comprendre-ho.

 

Però d’alguna manera, ¿vols dir a problemes familiars, personals, econòmics que et van portar a això?
-En el meu cas va ser una mica Steven Spielberg, no sòl comptar els detalls per no generar confusió, però hi va haver un moment que ho podem anomenar despertar, on jo vaig començar a concebre la realitat d’una altra manera. Això em va portar a un col·lapse emocional, la meva ment no podia assumir el que estava experimentant i, al costat de això, la meva àvia estava morint de càncer. La meva família no sabia què em passava, els meus amics em van donar l’esquena, per tant, estava en un procés de despertar sense comprendre el que em passava ia més, de profunda solitud.
Jo vivia amb la meva àvia en aquest moment, vivíem els dos junts, i ella ja estava acomiadant … Va ser tot tan intens que col·lapsi, però en aquests moments vaig sentir el que t’explicava abans, aquesta consciència que em deia “viu-lo, no ho jutgis, perquè no saps encara si bo o dolent “; “Viu la mort de la teva àvia i descobreix què és la mort”. Concretament vaig ser qui va acompanyar a la meva àvia a morir, li estava agafant la mà, en el seu procés de dolor, vaig estar aquí.
És molt potent que m’expliques, perquè és una profunda i bella metàfora el que vas viure, em contaves dels teus processos de mort per despertar i al mateix temps acompanyaves a la teva àvia en el seu procés de mort.
-Exactament, tot és metafòric tot el temps …

 

Vull anar al que planteges que en el fons som una consciència que està vivint i aquí s’uneix molt el tema de la metàfora, però també dóna vertigen, quan un diu i bo què és la consciència ?, és l’ànima, una molècula?
-Per a mi va ser crucial adonar-me que la meva perspectiva de la realitat no era real, era una perspectiva. Aquí va ser quan vaig començar a descobrir que darrere del que jo era, el noi Sergi, hi havia una consciència que estava sent Sergi i això no és gens estratosfèric, sinó que és molt íntim, és un espai de connexió amb un mateix; és com connectar-se amb aquesta part prèvia …, prèvia a ser educat, prèvia a ser culturitzat, sociabilitzat, i des d’aquí un descobreix una referència més a la seva pròpia vida. Sembla molt espiritual, però no ho és, ja que és molt quotidià i no ho veiem !, perquè estem sotmesos a les nostres interpretacions de les coses. La interpretació que jo tinc de mi, no em permet veure aquesta consciència que jo, tu i tot, és.

 

Moltes corrents espirituals o filosòfiques plantegen el fet que som part d’un Tot en comú, energia, font, amor. Ho veus així, que som part d’una gran font d’energia?
-Fixa’t que la meva funció, ara mateix està sent explicar en paraules aquesta connexió, però en realitat és una cosa tan simple com quan vas a passejar pels Andes i de sobte veus la seva magnificència i et sents tan petit, però, al mateix temps, et sents part d’aquesta magnificència. Aquesta és la consciència de la qual estem parlant, i té la seva font, té el seu precursor; quan et unes i sents que alguna cosa està animant aquesta naturalesa, que una flor no s’anima a si mateixa, hi ha una cosa que anima això i et sents part d’aquest Tot. Hi ha un moment en què vas per la muntanya i fas això (respira una alenada d’aire) … estic en contacte amb la ¡font! i en aquest moment neix una respiració profunda, una inspiració de benvinguda, com de dir: Feu- me’l viure ple! Això és la consciència, l’espiritualitat, però no es pot teoritzar. Jo ho faig, perquè la meva funció és aquesta per convidar més a aquesta inspiració.

Tu poses el concepte de diví o espiritual?

-Ho he anomenat absolut, l’he anomenat diví, l’he anomenat la consciència universal, ús molts termes perquè ningú encunyi el terme.

Tu planteges també que per connectar-se amb la font universal, com l’anomenarem avui en aquesta entrevista, és necessària la comprensió de l’energia amor, com arribes a comprendre això ?, generalment s’arriba a partir del dolor.

– (Somriu) Tot està inclòs, suposem que jo estic molt trist i si jo li dono la benvinguda a aquesta tristesa, ja estic estimant, respectant-la. I això genera un canvi, genera alquímia, perquè li permet a la tristesa que em toqui per fi i així puc comprendre la naturalesa real de la tristesa i puc veure que és intensitat, que és consciència, que és sentiment, i m’adono que la ira també ho és i l’alegria també ho és. Per tant, el veig dins d’un marc d’unitat i això és l’amor, és el marc de referència d’unitat, que els éssers humans ho experimentem de moltes formes, còmodes i incòmodes.

Crec que també implica el fer-se càrrec com a persona

-Sí. Per a mi és una invitació tan lògica, és a viure el que estàs vivint, això implica esforç zero, ¡planificació zero !, és en el moment, però al mateix temps també és altament creatiu, perquè no estic repetint patrons, estic vivint. Si algú em abandona per exemple, m’abandona la meva parella, jo puc sentir el que és això i puc sentir la solitud que hi ha darrere, i puc adonar-me que aquesta soledat porta temps acompanyant-me i no té res a veure amb la meva dona que em abandona , llavors quan íntegre aquesta soledat, la següent persona que em abandona, ja no m’abandona, sinó que m’està mostrant la meva soledat, i quan això ho íntegre, la següent persona ja no em mostra la soledat, veus com és la vida, veus que hi ha persones que van i vénen. (Llavors) són diferents perspectives que dependran de com de disposat estàs tu de viure-ho. Si ho rebutges et van a seguir abandonant, no perquè et abandonin, sinó perquè tu els veuràs com abandonament.

Penso que aquí hi ha un tema del conscient i inconscient, però per exemple què passa amb les persones que volen tirar endavant, posen tota la seva voluntat, desitgen comprendre el que els passa, però et trobes que tot va partir amb el maltractament d’un pare, després tenen una parella maltractadora i després una cap que els maltracta, com es sana això, com es reverteix?

-Per a mi és molt simple, vivint, amb majúscula, perquè fins que jo no visqui el que em va passar amb el meu pare, això no estarà resolt en mi i quan no ho he resolt el estaré veient allà fora tot el temps. Perquè les nostres emocions són energia també, i l’energia ni es crea ni es destrueix, per tant, no em puc desfer d’ella, però l’energia sí es transforma. Llavors per transformar aquest dolor, que és inconscient, he de portar consciència, com porto consciència? vivint, ja que quan ho visc sóc conscient. La problemàtica que veig a la gent avui en dia és que no volen viure el que està succeint en les seves vides, i ho repeteixen constantment.

Hi ha dolor o por …

-Mira, molta gent em dirà tinc tant dolor o por que no el vull viure, però si no ho vius, mai sabràs viure el dolor i la por, i cada vegada que vinguin generaràs el mateix dolor i el mateix por, i no podràs viure la teva vida mentre la teva vida passa, i això et porta a sentir-te desconnectat, i aquí sorgeix la pregunta ‘per què estic aquí ?! òbviament que per viure, però molt poques persones fan aquest abordatge, perquè pocs estan oberts a descobrir-lo en les seves pròpies vides sofrents.

Com interpretes tu el conscient i inconscient?

-El meu consciència, és també inconscient, perquè no sé d’on ve, no sóc conscient d’on trec els meus pensaments, d’on trec la meva personalitat. Per què ?, perquè és la punta de l’iceberg del gran inconscient, i aquí generem una separació que no existeix. quan fas conscient a l’inconscient, el teu conscient deixa de ser personal, hi ha una experiència d’amplitud, perds els límits de la teva mirada personal, ja no veus l’altre com un altre, sinó com a part de tu.

El que em descrius es pot sentir a través de la meditació, tu arribes a experimentar-des d’aquí també?

-Vaig descobrir que quan jo meditava, i em posava en una disposició del que entenia per meditar, no estava meditant sinó que estava fent el que jo entenia per meditar i això em portava a un lloc que era el que jo comprenia que havia de portar-me, però vaig descobrir que la vida és meditació, aquest instant és meditació, si el faig servir per veure a mi mateix. llavors, em vaig adonar que abans jo meditava, em calmava i al sortir-me de la meditació, aquesta calma passava a ser una amenaça, passava a ser un motiu de patiment, perquè tot el meu voltant passava a amenaçar aquesta calma, s’estava convertint la meditació en una tècnica , en una cosa, i la meditació no és una cosa, és un estat de la consciència, és una reflexió, és una mirada interna. Vaig deixar això i després la vida em va anar marcant les pautes on mirar en mi, puc meditar què és sentir-me abandonat o què és sentir aquesta soledat de la qual parlàvem abans. No dic amb això que sigui incorrecte meditar en una postura, sinó que és limitar-lo.

El que desprenc del que dius és que si un viu receptiu de si mateix i de del seu entorn, això, necessàriament va de la mà amb el viure el present.

-Sens dubte, sens dubte. Amb això arribo a un altre punt també, que la majoria de les persones confon, estar en pau no necessàriament ha de ser estar còmode, pots sentir-te en pau amb la incomoditat, perquè et sents incòmode en el present. És a dir, no és el mateix si algú m’insulta a que si algú m’afalaga, però és obvi que quan és en present estic en pau, i l’insult o l’afalac seran anècdotes.

Com interpretes el que és el temps, segons la teva forma de viure-ho?

-El temps és una il·lusió, és una construcció que la ment humana fa per poder concebre a si mateix com una persona temporal. Per a mi el temps és esfèric, això vol dir que quan estàs en el present, pots veure que tots els temps són presents, si no, no pot ser, l’instant d’acabar estar entrevista va a succeir en el present i el que va passar ahir, va succeir en present. Això fa que si poses tots els punts en present, la línia temporal es converteix en volum, pren una nova dimensió i es converteix en esfera. Per què el futur es construeix en el passat? i això és molt interessant, perquè tu construeixes el teu temps abans d’entrar en el temps, per tant, en el primer instant en què vius el temps, la construcció d’aquest temps ja va ser construïda, però va ser construïda fora del temps. És molt sicodélico, molt abstracte per a la majoria de les persones, però per a mi és palpable, palpable. Jo no he fet res a la vida que no hagi estat en el present. Això no treu que molts perceben el temps com a temps lineal, a mi també m’ha passat moltes vegades, però sé que aquesta percepció és falsa.

La quàntica parla dels futurs possibles, es podria comprendre des d’aquí també?

-Totalment, quan jo vaig veure això, em va transformar la vida, perquè quan el temps és esfèric vol dir que tots els presents estan dins d’aquesta esfera, i un pensaria, ¿llavors està tot escrit? No, perquè aquesta esfera és també consciència, està viva, i tu com a ésser que estàs vivint cada instant, et transformes; tots els instants de l’esfera es transformen. Cada vegada que ens deixem impactar per la vida, ens transformem de tal manera que es transforma tot. Què estic dient amb això? que som creadors, que estem creant el passat, el futur a temps real, en el present, però no ho puc fer sinó estic en el present, que és l’únic lloc on ocorre tot. Els llibres que escric i les xerrades que faig no estan dissenyades perquè les persones en llegir-lo o escoltin comprenguin (la realitat), sinó perquè els toqui alguna cosa que els porti a preguntar-se si el que veig, viu i record és realment així com el veig, el viu i ho recordo, perquè aquí s’obre una cosa que el llibre no t’ho explica, sinó que la teva vida ho està explicant.

 

http://miradamaga.cl/